Yol Teknolojilerinde Akıllı Çağ

Yeni teknolojilerin enerji tasarruflu arabalara enjekte edilmesine karşın, aynı şey kullandığımız yol teknolojileri için geçerli gibi görünüyor. Fakat bu, akıllı teknolojilerle artık yollar da değişime hazır ve tahminlere göre geleceğimizin yolları çok farklı görünecek.

Özellikle yeni yol teknolojileriyle sürücülerin güvenliği daha çok sağlanıyor, kazalar daha önlenebilir bir hal alıyor ve trafik yoğunluklarının önüne geçilebiliyor; ve tabii dahası. Yolların akıllanması, daha çevresi ve sürdürülebilir bir dönüşüme girmesi, hem ekonomik anlamda hem de enerji verimliliği anlamında pek çok faydayı da beraberinde getirecek.

Şimdi, sizler için hazırladığımız güneş enerjisi ile hareket eden yollardan, kendini yenilenebilen yollara kadar teknolojinin önümüzdeki yıllarda yollarımızı nasıl değiştirebileceğini ve akıllı hale getirebileceğini birkaç başlık altında keşfedelim.

Güneş Enerjili Yollar

Yenilenebilir enerji kaynaklarında en önemli paya sahip güneş enerjisi, pek çok alanda olduğu gibi yol teknolojilerinde de önemli rol oynayacağa benziyor.

 A.B.D.'de Solar Roadways, standart asfalt yollar gibi beton yüzeylere elektriği üretmek ve depolamak için fotovoltaik hücrelerle donatılmış panellerin yerleştirilmesiyle uygulanıyor. Paneller,altıgen biçimli paneller temperli cam, mikroişlemciler, kar eritme ısıtma cihazları ve sürüş esnasında elektrikli araçlar için endüktif şarj kabiliyetini de içeriyor.

Fransa’da da benzer bir uygulama hayata geçti. Güneş enerjisi panelleriyle donattığı otoban üzerinden elektrik enerjisi sağlıyor. Dünyanın ilk güneş enerjili yollarından birine ev sahipliği yapan Fransa, bu otoyol için 2880 adet güneş paneli kullandı. Yaklaşık olarak 5 yıl süren yol yapım çalışmaları sonrasında, yoldan yılda 280 MWh elektrik eldesi bekleniyor.

Bu tarz uygulamalar giderek artıyor. Güneş enerjili yollar sayesinde yolların aydınlanması, ısıtılması, gibi konularda ciddi oranda enerji tasarrufu sağlayacağı kuşkusuz. Ülkemizde de metrobüsler için güneş enerjili yol projeleri geliştiriliyor. Önümüzdeki yıllarda daha çok güneş enerjili yollar göreceğe benziyoruz.

Kendini Yenileyebilen Beton Yollar

Uzmanlar, yolların insan müdahalesine ihtiyaç duymadan düzelmesine olanak tanıyan, kendini yenileyebilen yollar üzerine çalışılıyor. Bu yollar, özel bir bakteri türünü içinde barındıran beton, sayesinde, yollarda meydana gelen hasar ve bozulmalarda, kendini iyileştirebilecek özelliğe sahip olacak. Yağmur suyu ile birleştiğinde kireç taşına dönüşen beton, yolda meydana gelen deformasyonları gidermeye yardımcı olacak nitelikte. Bu bakterilerin ömrü 200 yıldan fazla oluşu sayesinde, beton ömrü boyunca rahatlıkla uygulanabilecek. Bath Üniversitesi, Cardiff Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi çalışmaları kapsamında geliştirilen beton, şu anda köprüler, yollar ve tüneller de dahil olmak üzere beton yapıları korumak ve iyileştirmek için kullanılacak. Bu tür yapıların ömrünü uzatmak, astronomik koruma maliyetlerini düşürecek ve önemli çevresel faydalar sağlayacak. Kendini yenileyen beton yollar, hâlihazırda Hollanda’da 12 yolda test ediliyor.

Yol Polisi: Drone

Drone, son dönemin en önemli teknolojik araçlarından biri olmasıyla ön plana çıkıyor. İngiltere ise bu teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladı bile. İngiltere'de Cornwall ve Devon’un polis gücü mart ayında, hava araçlarıyla suçla savaşan özel bir birimi yönetmek üzere bir drone yöneticisinin istihdam edildiğini açıkladı. Drone’ları polis aracı olarak kullanmak polislerin suçla savaş ve güvenliği çok daha hızlı bir şekilde sağlamasına yardımcı oluyor. Helikopterlere göre daha ucuz bir alternatif sunan bu sistem, kayıp şahısları arama, şüphelileri ve trafik kazalarını tespit etme gibi görevler için diğer polis departmanlarına fayda sağlayacak.

Hava Durumu ve Trafik Algılama Dedektörleri

Günümüz teknolojileriyle artık akıllı yolların yol ölümlerini önemli ölçüde azaltması ve sürüşü daha verimli hale getirmesi bekleniyor. Bir bakıma, bu akıllı yollar trafik yoğunluğunun neden olduğu gereksiz yakıt atığını azaltmak için alternatif bir enerji kaynağı olarak hareket edecek.

Peki akıllı bir otoyol tam olarak nedir? Esasen, trafik sorunlarını izlemek için yol kenarı "dinleme istasyonlarının" araçların GPS alıcısı ile bağlantılı olduğu bir dünya. Bu sistem, sürücülere daha sonra bu verileri, tıkalı yollardan ve kazalardan kaçınmak için kullanım imkanı sunan bir sistem.

İnşaat şirketi Heijmans ve tasarım firması Stüdyo Roosegaarde pilotlarının küratörlüğünü yaptığı diğer Smart Highway Projesi, karanlıkta yol işaretleri ile parlıyor. Hollanda'da Trialled, aydınlatılmış boya gün boyunca güneş enerjisi sayesinde şarj oluyor ve karanlıkta on saat boyunca parlıyor. Bu tür etkileşimli teknoloji, gece yolda olan sürücüler için daha iyi görünürlük ve güvenlik sağlıyor.

Yol güvenliğinin diğer önemli unsurlarından biri de hava durumu. Hava durumu ile ilgili ısı, buzlanma, yol üzeri su seviyesi, kaygan zemin, nem gibi unsurların yolculara aktarılması yol güvenliğinde önemli bir parametre. Akıllı yol teknolojileriyle birlikte hava durumu konusunda kablosuz sensör ağları sayesinde, hava durumu ile ilgili bilgileri anında aktaran bir sistem geliştiriliyor. Benzer bir uygulama İspanya’da hayata geçti. Madrid’de yolun altına yerleştirilen sensörler, yol üzerindeki buz miktarını eşzamanlı olarak iletiyor. Bu ve benzeri uygulamalar gelecekte çok daha fazla hayatımızda yer alacak ve sürüş güvenliğini artıracak.

Trafik Sinyalizasyon Sistemi

Trafikte görmek ve görülmek en önemli unsur olarak nitelendirilir. Bunu gelişmiş kameralar, özel algoritmalar, gelişmiş görüntü analiz altyapısı ve tabana yerleştirilen büyük LED aydınlatma sistemleriyle olabilecek en güvenli ve dikkat çekici hale getiren akıllı trafik sinyalizasyon sistemi, yol boyunca çevresinde olup biten her şeyi takip edebiliyor. Yolda geçen araçları, motorluları ve bisikletleri algılayarak hem diğer sürücülere hem de yayalara eş zamanlı olarak bildirebilen sistem, aynı zamanda trafik ışıklarına ya da sürekli yaya geçitlerine olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Yol kenarında karşıya geçmek için bekleyen yayalara, yolu kontrol ederek yeşil ışık yakan sistem, dijital yaya geçidini bekleyen kişi sayısına göre süreyi uzatıp, kısaltabiliyor. Yola bir çocuğun atlaması durumunda gelen sürücülere kırmızı renkte uyarı verebiliyor.

Özellikle gelecekte çok yaygın olarak kullanılması beklenen  ve su geçirmediği için kışın da kullanılabileceği belirtilen geleceğin yoluna ait bu sistemin, İngiltere’de bir prototipi gerçekleştirildi. Starling Crossing adlı yaya geçidi takip sistemine sahip yere monte edilmiş led ışıklara sahip. Araçlar ve/veya yayalar için yol güvenliği anlarında eş zamanlı olarak sanal ve hareketli sinyalizasyon sistemine sahip. Bu akıllı sistem aynı zamanda trafik ve yaya yoğunluğuna göre karar verme mekanizmasına da sahip olabilecek. Yayalara, araçlara veya bisikletlilere özel sinyalizasyon, yönlendirme yapabilecek. Hâlihazırda tasarım aşamasında olan bu sistemin trafik ışıklarına gerek duymayan bir geleceğin en önemli akıllı yol teknolojilerinden biri olacağı şüphesiz.

Elektrikli Şarj İstasyonları

Elektrikli ve hibrit araçların gün geçtikçe daha çok yaygınlaşıyor. Öyle ki bazı ülkeler sadece bu araçların kullanımının zorunda olduğu yasaları gündemine aldı bile.  Hem ekonomik hem de doğa dostu olan bu araçların, elektrikli şarj istasyonlarına ihtiyacı olacak. Bunun yanı sıra yol üzerinde araçların kendilerini şarj etmelerini sağlayan özel bobin sistemleri de olacak.  Ve bu sayede araçlar kendilerini şarj edebilecek. Bu alanlar özel alanlar olarak yoldan ayrı bir bölüm olarak işaretlenecek. Özellikle gelecekte pek çok otoyol dinlenme tesislerinde, konut projelerinde, otellerde, kent merkezlerinde elektrikli şarj istasyonlarını çok sık göreceğiz. Yerel yönetimlerin bu konuda ciddi yatırımlar alacağı öngörülüyor. Öyle ki toplu taşımada yavaş yavaş alımlara başlandı bile.

Kaynak: carkeys.co.uk | log.com.tr

https://www.carkeys.co.uk/news/5-smart-road-technologies-for-the-roads-of-the-future

http://www.log.com.tr/gelecegin-yollari-tam-da-boyle-olacak-video/galeri/1/